Kokosfett

Det är bara ett av de i särklass mest hälsosammase fetterna, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosfett har använts i tusentals år för att stärka kroppen och motverka infektioner av svamp, bakterier, parasiter och virus, och kan med fördel användas även vid sårläkning och brännskador.

 

Laurinsyra - en nyckelkomponent

Laurinsyran är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Laurinsyra är ett viktigt näringsämne för både små och stora. Studier har visat att laurinsyra är effektivt mot flera virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit C. Laurinsyra har även antibakteriell effekt och är verksamt mot stammar som magsårsbakterien Heliconbacter pylori.

 

För utvärtes bruk

Kokosfett är utmärkt att använda som massageolja. Det skapar en barriär mot infektioner och gör huden mjukare. Det motverkar även rynkbildning genom att hålla bindväven stark och mjuk och är ett bra hjälpmedel för att komma till rätta med tor och grovporig hud. Även vid eksem och psoriasis har kokosfettet visat sig vara till stor hjälp. Ett av de klassiska tecknen på åldrande är när små bruna fläckar (leverfläckar) visar sig på huden i form av pigmentet lipofuscin som uppstår när omättade fetter oxiderar av fria radikaler. För att förhindra nybildning av lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar kan kokosfett användas både in och utvärtes. Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning. Värm fettet i vattenbad vid hårinpackning.

Daglig dos

En lagom terapuetisk dos är tre till fyra matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig dos av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar och det blir lättare att ta sig an dagens uppgifter.